Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości została wyłoniona przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości jako operator wdrażający inwestycję A1.2.1 Krajowego Planu Odbudowy w regionie nr 5 obejmującym województwa: dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie.

Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości działa od 1994 roku na rzecz rozwoju przedsiębiorczości oraz wspierania małych i średnich firm na etapie rozpoczynania i prowadzenia działalności gospodarczej. Posiada bogate doświadczenie we wdrażaniu programów wsparcia dla MŚP ze środków krajowych i unijnych. W ramach projektu “Wsparcie finansowe przedsięwzięć MŚP podmiotom z branż hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury” Fundacja będzie dysponować pulą ponad 232 mln zł na dotacje dla firm z sektora HoReCa.

Celem programu jest wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorców z branży hotelarskiej, gastronomicznej, turystycznej i kulturalnej, których działalność ucierpiała z powodu pandemii COVID-19. Przedsiębiorcy będą mogli ubiegać się o bezzwrotne dotacje do 90% kosztów kwalifikowalnych, maksymalnie do kwoty 540 tys. zł na realizację przedsięwzięć takich jak:

– Inwestycje w bazę usługową i produkcyjną (remonty, modernizacje, nowe linie produkcyjne)
– Zakup maszyn, urządzeń i oprogramowania umożliwiającego dywersyfikację działalności
– Wdrażanie rozwiązań z zakresu zielonej gospodarki, OZE, gospodarki o obiegu zamkniętym
– Podnoszenie kompetencji i kwalifikacji pracowników poprzez szkolenia zawodowe
– Usługi doradcze wspierające proces transformacji modelu biznesowego

Program HoReCa realizowany przez Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości ma wiele istotnych zalet dla przedsiębiorców z regionu:

1. Bardzo wysokie dofinansowanie do 540 tys. zł w formie bezzwrotnej dotacji dające realną szansę na odbudowanie potencjału firm po kryzysie.

2. Szeroki zakres wsparcia – od inwestycji infrastrukturalnych, przez zakup maszyn i oprogramowania, aż po szkolenia kadr i usługi doradcze.

3. Możliwość wsparcia projektów związanych z zieloną transformacją i wdrażaniem rozwiązań proekologicznych.

4. Kompleksowa pomoc dla MŚP w procesie zmiany modelu biznesowego i dywersyfikacji działalności.

5. Perspektywa zwiększenia konkurencyjności, innowacyjności i odporności na przyszłe wstrząsy gospodarcze.

6. Uproszczona procedura aplikowania i rozliczania dotacji na poziomie regionalnym.

Przedsiębiorcy z sektora HoReCa z województw: dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego powinni śledzić komunikaty Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości dotyczące rozpoczęcia naboru wniosków. To dla nich szansa na realną pomoc w okresie po pandemicznym kryzysie oraz wsparcie w procesie odnowy i dostosowania się do zmieniającej się rzeczywistości rynkowej.

zobacz inne HoReCa

Region 3 dotacja horeca
Dotacja Horeca
Nowe Inwestycje w Sektorze HoReCa
zobacz wszystkie

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienia Prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

Te pliki cookies są niezbędne do działania witryny i nie można ich wyłączyć na naszej stronie.

Techniczne
Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Odrzucam wszystkie usługi
ZAPISZ
Akceptuję wszystkie usługi
Open Privacy settings