Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości została wyłoniona przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości jako operator wdrażający inwestycję A1.2.1 Krajowego Planu Odbudowy w regionie nr 5 obejmującym województwa: dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie.
Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości działa od 1994 roku na rzecz rozwoju przedsiębiorczości oraz wspierania małych i średnich firm na etapie rozpoczynania i prowadzenia działalności gospodarczej. Posiada bogate doświadczenie we wdrażaniu programów wsparcia dla MŚP ze środków krajowych i unijnych. W ramach projektu “Wsparcie finansowe przedsięwzięć MŚP podmiotom z branż hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury” Fundacja będzie dysponować pulą ponad 232 mln zł na dotacje dla firm z sektora HoReCa.
Celem programu jest wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorców z branży hotelarskiej, gastronomicznej, turystycznej i kulturalnej, których działalność ucierpiała z powodu pandemii COVID-19. Przedsiębiorcy będą mogli ubiegać się o bezzwrotne dotacje do 90% kosztów kwalifikowalnych, maksymalnie do kwoty 540 tys. zł na realizację przedsięwzięć takich jak:
– Inwestycje w bazę usługową i produkcyjną (remonty, modernizacje, nowe linie produkcyjne)
– Zakup maszyn, urządzeń i oprogramowania umożliwiającego dywersyfikację działalności
– Wdrażanie rozwiązań z zakresu zielonej gospodarki, OZE, gospodarki o obiegu zamkniętym
– Podnoszenie kompetencji i kwalifikacji pracowników poprzez szkolenia zawodowe
– Usługi doradcze wspierające proces transformacji modelu biznesowego
Program HoReCa realizowany przez Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości ma wiele istotnych zalet dla przedsiębiorców z regionu:
1. Bardzo wysokie dofinansowanie do 540 tys. zł w formie bezzwrotnej dotacji dające realną szansę na odbudowanie potencjału firm po kryzysie.
2. Szeroki zakres wsparcia – od inwestycji infrastrukturalnych, przez zakup maszyn i oprogramowania, aż po szkolenia kadr i usługi doradcze.
3. Możliwość wsparcia projektów związanych z zieloną transformacją i wdrażaniem rozwiązań proekologicznych.
4. Kompleksowa pomoc dla MŚP w procesie zmiany modelu biznesowego i dywersyfikacji działalności.
5. Perspektywa zwiększenia konkurencyjności, innowacyjności i odporności na przyszłe wstrząsy gospodarcze.
6. Uproszczona procedura aplikowania i rozliczania dotacji na poziomie regionalnym.
Przedsiębiorcy z sektora HoReCa z województw: dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego powinni śledzić komunikaty Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości dotyczące rozpoczęcia naboru wniosków. To dla nich szansa na realną pomoc w okresie po pandemicznym kryzysie oraz wsparcie w procesie odnowy i dostosowania się do zmieniającej się rzeczywistości rynkowej.