Dla regionu nr 5 obejmującego województwa dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie operatorem wdrażającym inwestycję A1.2.1 Krajowego Planu Odbudowy została Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości. To organizacja non-profit z wieloletnim doświadczeniem we wspieraniu rozwoju małych i średnich firm.
Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości działa na rzecz przedsiębiorczości od 1994 roku. Jej misją jest inicjowanie i realizowanie programów służących zwiększaniu potencjału sektora MŚP na wszystkich etapach działalności – od rozpoczęcia biznesu, poprzez fazę wzrostu, aż po dojrzałość firmy. W ramach przedsięwzięcia “Wsparcie finansowe przedsięwzięć MŚP podmiotom z branż hotelarstwa, gastronomii turystyki i kultury” Fundacja będzie dysponować pulą przekraczającą 232 mln zł na dotacje dla przedsiębiorców.
Program HoReCa realizowany przez Fundację ma na celu wsparcie mikro, małych i średnich firm z branży hotelarskiej, gastronomicznej, turystycznej i kulturalnej dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii COVID-19. Przedsiębiorcy z Wielkopolski, Lubuszczyzny i Dolnego Śląska będą mogli ubiegać się o bezzwrotne dotacje do 90% kosztów kwalifikowalnych, maksymalnie do kwoty 540 tys. zł na różnorodne przedsięwzięcia obejmujące m.in.:
– Inwestycje w bazę lokalową i infrastrukturę usługową/produkcyjną
– Zakup maszyn, urządzeń, linii technologicznych i oprogramowania
– Inwestycje związane z gospodarką o obiegu zamkniętym i OZE
– Szkolenia podnoszące kompetencje pracowników i kadry zarządzającej
– Usługi doradcze w zakresie transformacji modeli biznesowych
Realizacja programu przez Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości ma wiele zalet dla firm z tego regionu:
1. Bardzo wysokie dofinansowanie inwestycji umożliwiające efektywną odbudowę potencjału MŚP po kryzysie.
2. Szeroki zakres wsparcia – od modernizacji infrastruktury, przez zakup maszyn i wdrożenia, aż po podnoszenie kompetencji kadr.
3. Możliwość realizacji projektów związanych z zieloną transformacją i wdrażaniem rozwiązań proekologicznych.
4. Perspektywa zwiększenia innowacyjności, konkurencyjności i zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw.
5. Ułatwiony dostęp do dotacji dzięki uproszczonej procedurze aplikowania na poziomie regionalnym.
6. Profesjonalne wsparcie doświadczonego operatora specjalizującego się we wspieraniu sektora MŚP.
Przedsiębiorcy z sektora HoReCa z województw dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego powinni śledzić komunikaty Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości dotyczące rozpoczęcia naboru wniosków. To dla nich szansa na kompleksową odbudowę potencjału działania po okresie kryzysu oraz zwiększenie stabilności i konkurencyjności biznesu w nowej rzeczywistości rynkowej. Wartościowe i perspektywiczne wsparcie dla MŚP.